0

Незапомненият срив от години на летният ни туризъм стана причина за множество статии и коментари по темата в социалните мрежи.

Интересни колажи и видеа се публикуват в повечето групи и страници във Фейсбук, като въпросът е винаги един:

-Къде са туристите?

Отговорът е почти един и същи – в Гърция и Турция. Провокиран от темата, български турист в Гърция реши да направи сравнение на цените в Гърция и България, както и някои други особености на културата на обслужване в Гърция и България, като споделя, че с това се надява и да сложи край на въпроса, защо българите предпочитат Гърция вместо „Слънчев Бряг“,“Златни пясъци“, Созопол, Несебър, Приморско, Китен и т.н.

От Ко4 публикуваме коментара му с лека редакторска намеса:

 

“Да започнем от факта, че от София до родното ни море километрите са минимум 430, докато на Гърция плажовете през Кулата са с почти 100 километра по-малко, и не ти се налага да минаваш през касичката на КАТ по магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, където ограничението е 90 км. в час, вече почти две години и никой не иска да поправя участъка.

От другата страна за Варна през ‘Хемус“ положението е още по-зле, защото там ремонтите на ремонта са ежедневие вече почти пет години, а положението не се променя и така поставяме Гърция пред България като избора ни.

Да предположим обаче, че в Гърция ще ни излезе по-скъпо и затова трябва да изберем България, уви и това е мит, защото цените на хотелските стаи по тяхното крайбрежие, не надвишават тези за нощувка в родните ни хотели, но пък в Гърция няма изненади, от типа паркинга трябва да си го платите допълнително дайте още 10 евро на вечер или се оправяйте сами. Няма изненади, като това ама паркирали сте в синята зона на комплекса не видяхте ли линиите и знаците, колата ви е репатрирана на наказателен паркинг, дайте още 100 лева да ви я върнат.

 

Мисля, че разбирате, защо предпочитам Гърция пред България, но да продължим.

На границата се чака повече от обикновено в петък вечер, събота и неделя, но това се случва, заради факта, че нашите родни гранични полицаи така и не осъзнаха, че на нас ни е по-изгодно и по-комфортно да си прекарваме почивката в Гърция и вече няколко години, не искат да си променят начина на работа в почивните дни, въпреки наплива от коли на граничните пунктове.

Приветливите гърци, те посрещат с усмивка, не ти искат пари за чадър и шезлонг, искат да консумираш от бара напитка, не е задължително цял ден, за едно кафе или фрапе, което е пет лева, можеш да си седиш цял ден под чадъра на шезлонга. Ако това го пробваш в България след час ще те изгонят от заведението най-позорно. Има и общински плажове, за които плащаш вход, пак пет лева за цял ден и на тях пак ползваш чадъри и шезлонги, и има за всички, няма хора набутани като животни в някакви заградени свободни зони, които са до кошовете които преливат от боклук.

В България чадър и два шезлонга са минимум 25 лева, а за 12 – 13 евро в Гърция вечер можеш да хапнеш след плажа, да ползваш такси или да разгледаш забележителности.

 

Цените по заведенията са почти като в България, но пък разликата е че там няма да те отровят, да ти пробутат нещо от вчера или някой изнервена сервитьорка да ти обясни, че си никой и ще си чакаш, защото имали много работа и известни личности в заведението.

Но най-важното е, че в Гърция родните ни мутри не вървят, там номерата им не минават, фолк дивите са само едни жени и никой не им се кланя, и не ги боготвори и те не си придават важности, а собствениците на заведенията ще ти помогнат, знаят и не се срамуват да говорят на български и ще те изпратят накрая с пожелания за здраве и успехи, усмихнати лично и само спомена за техните усмивки, ще те връща в Гърция и следващият уикенд.

 

Защото отношението към гостите е важно, обслужването на почиващите е важно и в Гърция уви отдавна са осъзнали, че ден година не храни, а туризъм се прави най-вече с добър имидж, все неща, които родните ни хотелиери, собственици и наематели на заведения и магазини през последните десет години забравиха и най – вече туризъм се прави с помощта на държавата, но за нашето министерство на туризма, което рекламира родното Черноморие в таксита на Ню Йорк с брошурки за милиони левове лична идея на министърката Николина Ангелкова, не искам да пиша, но поне не искам да се учудвате къде сме ние туристите, в Гърция са, в Турция са, в Черна Гора са, защото там не е нито по-скъпо, но пък ни е много по уютно и по-хубаво отколкото при мутрите и мутресите и боклука на родното Черноморие“.

 

Източник: zdravno


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *