0

Арт инсталация, представяща руския президент Владимир Путин, захапал дулото на пистолет, беше открита в Киев.

„Паметникът на Путин“ на булевард „Шевченко“ до хотел „Премиер Палас“ се превърна за часове в най-сниманата точка в украинската столица.

Паметникът всъщност е временна скулптурна инсталация със заглавие „Гръмни се!“. Автор на проекта е скулпторът Дмитро Ив. Надписът върху табелка на гърба на композицията гласи: „Историята знае, военните престъпници имат два пътя – съд или… Путлер, намекът ясен ли е?“.

„Когато окупаторите нападнаха нашата земя, ми дойде идеята да направя модерна скулптура. Това е моят поглед върху случващото се в моята родна страна. Путин е военнопрестъпник. И той знае, че има два пътя. Единият е да седне на подсъдимата скамейка, а вторият – да се гръмне. Ето затова е слоганът на тази творба „Путлер, ясен ли е намекът?“, разказва пред сайта „Днес“ скулпторът Дмитрий Ив.

Идеята за инсталацията дошла на Дмитрий Ив преди месец и половина, оттогава работил без почивен ден по 10-12 часа на ден.“Аз има принцип, ако имам наистина какво да кажа, трябва да го изкрещя. Това е точно такъв случай. Паметника го правих в Лвов с помощта на доброволци. Бих искал да им благодаря за финансовата подкрепа, помогнаха ми и със средства, и с ателие за работа.

В инсталацията има една тънкост:

ако скулптурата се обърне на юг, т.е. от Русия към Украйна, от 12 до 14 часа на лицето на Путин излизат мустачки като на Хитлер.

Височината на паметника е 10 метра, по композицията има 10 хиляди заваръчни точки, а теглото й е над 350 килограма. Идеята на автора е композицията да остане на мястото си до победата на Украйна.

Произведения на Дмитро Ив има по цял свят. През 2021 година авторът представи в нюйоркската галерия „Агора“ скулптура от бодлива тел, представящя огромна детска играчка – мечок.

Дмитрий Ив е победител във фестивала за съвременно изкуство Passion for Freedom 2015 в Лондон. Негови скулптурите се намират в 12 частни колекции, включително в тази на певицата Патрисия Каас.

Източник : offnews.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *