0

вропейската комисия предложи в сряда шести пакет от санкции срещу Москва в отговор за войната, която Владимир Путин започна в Украйна, включително забрана за внос на руски суров петрол след не повече от шест месеца. И все пак ЕС е изправен пред трудна задача да се откаже от вноса на енергия от източния си съсед.

 

Ето няколко ключови факта за използването на руски петрол от ЕС:

 

Колко внася ЕС

 

Европа е дестинацията за почти половината от руския износ на суров петрол и петролни продукти, според Международната енергийна агенция (IEA), базирана в Париж организация, която обединява 31 предимно индустриализирани страни и голяма част от ЕС.

 

 

Това представлява 2.2 милиона барела на ден (bpd) суров петрол и 1.2 милиона барела на ден петролни продукти.

 

Всичко, което трябва да знаете за:

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, осигурявайки малко над една четвърт от вноса на петрол в ЕС през 2020 г., според данни на статистическата служба Евростат.

 

Искате ли „туркменски бленд“? Защо ще е сложно ЕС да се раздели с руския нефт – тук.

 

Може ли „Нефтохим“ да преработва неруски петрол – тук.

 

Кой от ЕС внася най-много?

 

Германия е най-големият купувач на руски петрол в ЕС с 555 000 барела на ден, или 34% от общия внос на петрол в страната през 2021 г., според IEA.

 

Полша е внасяла 300 хил. барела на ден (дял от 63%) през 2021 г.

Германия и Полша се намират по северния маршрут на тръбопровода „Дружба“, основният транзитен канал за износ на руски петрол за Европа.

 

През ноември Нидерландия внесе 748 хил. барела на ден, или дял от 23% от общия си обем (но през въпросния месец и Германия внесе повече), и страната изнася, а не консумира, голяма част от горивото от своя гигантски център за рафиниране на в Амстердам – Ротердам – Антверпен.

 

Кои в ЕС са най-зависими от руски петрол

 

Страните от южния маршрут на тръбопровода „Дружба“, преминаващ през Украйна и Беларус, са особено зависими от вноса на руски петрол.

 

Словакия, при 105 хил. барела на ден, получи 96% от своя внос на петрол през 2021 г. от Русия.

 

Унгария внесе 70 хил. барела на ден, или 58% от общия си дял.

 

Чехия внесе 68 хил. барела дневно, или половината от общия си внос, според IEA.

 

Поради близостта си Литва зависи от Русия за 83% от своя внос, или 185 хил. барела на ден с произход от там, следвана от Финландия с 80% и 185 хил. барела на ден.

 

В България единствената рафинерия е собственост на руската „Лукойл“, осигуряваща над 60% от използваното гориво в страната.

Източник : dnevnik.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *