0

Точно 43 години, след като стана първият български космонавт, излетял в Космоса, Георги Иванов публикува снимка, описваща какво го кара „да лети от щастие“ в момента – времето с внука му, с когото се грижат за пчелите им.

На 10 април 1979 г. 39-годишният тогава Георги Иванов излита с кораба „Союз-33? заедно с Николай Рукавишников.

 

В навечерието на днешния 10 април първият български космонавт публикува във фейсбук с какво се занимава сега:

„На този ден, преди 43 години, се подготвях за най-сложната мисия в живота ми, а именно полета в космоса. Днес, с внука ми Георги, се грижим за пчелите ни.“

 

В мисията отпреди 43 години българинът е космонавт изследовател, а руснакът Рукавишников – командир. Целта на полета е да се осъществи скачване с орбиталната станция „Салют-6? и там да се извърши изпитване на създадени у нас системи и прибори. Дефект в основния двигател на кораба „Союз-33? обаче прави мисията невъзможна.

След около 48 часа в Космоса, от Земята е взето решение Иванов и Рукавишников да се завърнат, но не с капсулата, прикачена на орбиталната станция, какъвто е бил първоначалният план, а с капсулата към „Союз-33?.

 

Капсулата навлиза в атмосферата под прекалено остър ъгъл и получава прекалено голямо ускорение. Космонавтите успяват да оцелеят благодарение на изключителната физическа подготовка. 

Източник: 24 часа


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *