0

Има системно недофинансиране в здравеопазването. Сестра ми две години работи в ковид отделение като млад лекар и реши да отиде в чужбина заради възнаграждението. Не може заплатата на млад лекар да е 950 лв., който работи по 12 часа, и то в ковид отделение. Това каза в студиото на „120 минути“ началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова. Тя обясни, че за нея заплащането на лекарите е кауза.

 

„Видях едно изказване на бивш министър на здравеопазването, който каза как ще успеят да направят тази реформа, откъде ще вземат пари. Да стои и да гледа. Само това мога да кажа“, обясни Бориславова.

Има перверзни ситуации, в които ръководството взима по 20-30 хиляди. Те не влизат в операции, не дават смени денонощно и пращат млади лекари. Единият вариант е да имаме съотношение 1:20 и шефовете да изпълняват това“, добави Лена.

 

Още следващите седмици ще има качествено увеличение на заплатите на медицинските специалисти, каза тя. По думите й засега е предвидено млад лекар със специалност да получава 2000 лв. минимална заплата, а медицинската сестра – 1500 лв.

Ковид добавката от 60 лв. за пенсионери, която важи до юни, може би ще остане и след това, обясни още Бориславова. Правителството се опитва трайно да промени изчислението на пенсиите, така че доходът, който е гарантиран, да не пада, обяви тя.

 

Същевременно всички пенсионери ще получат по 70 лв. добавка за Великден. Сумата е избрана, след като правителството е проверило преди това какви са възможностите в бюджета, предоставени от Министерството на финансите.

За политическата обстановка в региона Бориславова каза, че има руски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една стабилна географска зона, в която да има свободно движение на хора и капитали и разбирателство между народите.

 

„Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, че не изпълняват само дипломатически функции, а имат конкретно възложения, включително да работят за това да се дестабилизират отношенията на България със западните ѝ съседи, включително Северна Македония“, добави тя.

Бориславова добави, че има такива данни и от властите в Северна Македония, че там също има руски интереси, които противодействат на отношенията на добросъседството, които са чувствителен момент за отношенията между двете страни.

 

„Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ“, заяви още началникът на кабинета на премиера.

 

Източник: Марица


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *