0

McDonald’s, IKEA, Apple са включени в списък с компании, които Руската федерация може да национализира, пише в. „Известия“, цитирайки Олег Павлов, ръководител на организацията „Обществена потребителска инициатива“.

 

 

 

„На правителството и на Главната прокуратура е изпратен списък с чуждестранни компании, които могат да бъдат национализирани поради прекратяване на работата им в Русия… До момента списъкът включва 59 компании, но той ще се разширява в зависимост от нови изявления от чуждестранни фирми. Сред тези, които вече са се озовали в списъка са Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota, H&M и други“, казва Олег Павлов.

 

 

Ръководителят на Обществената потребителска инициатива отбелязва също, че служители на реда, Министерството на промишлеността и търговията и Роспотребнадзор ще бъдат включени в работата по този списък. Според него списъкът е отворен и там са включени компании, които декларират оттеглянето си, без да предоставят гаранции на руските потребители. Освен това той уточни, че спрямо тях ще се прилагат административни, наказателни и съдебни процедури.

 

 

„Общата сума на задълженията на тези компании към гражданите, държавата и контрагентите е повече от 6 трилиона рубли. Тази сума е равна на приходите им в Русия през последните три години. Попадането на компаниите в „черния списък“ означава, че са заплашени от следните рискове: блокиране на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имуществото. Също така, ръководството на тези дружектва може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери, цитира Павлов в. Известия.

Източник: РИА Новости

 

Факти бг


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *