0

Определението за случващото се в Украйна го даде и международната общност, не е нужно аз да го давам, но все пак – то категорично е война. А тя е вследствие на въоръжено нападение от страна на Руската федерация. Така новият министър на отбраната Драгомир Заков коментира ситуацията в Украйна.

Той подчерта, че към момента няма данни за конкретна военна заплаха спрямо България.

На въпрос им ли риск от ядрена атака той отговори: „Иска ми се да няма. Има паритет в ядрените сили в света. Това означава, че ако има ядрена война, тя не може да бъде спечелена от никоя от страните и ще бъде безсмислена.

Ядрените оръжия имат възпиращ елемент. Личното ми мнение е, че руският президент използва това като разменна монета и засилване на бъдеща преговорна позиция.

Иска ми се да вярвам, че няма други намерения, тъй като ядрена война не би могла да бъде спечелена от когото и да било. Нека не плашим хората с неща, които са някаква фикция и засилване на преговорна позиция. Не е необходимо да се мисли в тази посока. Анализират се данните и в България, и на равнище НАТО“.

Заков за пореден път подчерта, че изпращането на повиквателни на мъже у нас няма нищо общо със ситуацията в Украйна. „Категорично няма военна мобилизация, няма и причина за това. Става дума за съвсем стандартна процедура, която се случва два пъти годишно и се планира предварително“, обясни в интервю за Нова министърът.

„Война може да се води по много начини, включително и с невоенни средства, например – в киберпространството“, допълни Заков.

Той подчерта, че НАТО има планове за отговор на всеки етап на всяка една развиваща се криза. Към момента страната ни не е поискала разполагане на допълнителни сили, но това не изключва възможността такива да пристигнат, ако се наложи.

„Не мога да кажа в конкретния момент дали това е необходимо – зависи от развитието на кризата и от това дали има конкретни заплахи към съюзниците“, обясни министърът на отбраната.

На въпрос дали на дневен ред остава идеята за български батальон, лансирана от Янев, Заков отговори положително. „Доста работа е свършена по тази линия, не може да бъде оставена така. Но нещата са в развитие. Предстои тази идея да се развива допълнително, може и да се надгради. Финално решение по казуса няма“, подчерта военният министър.

Той каза, че все още не е ясно дали страната ни ще може да окаже поисканата от Украйна военна помощ.

 

„Не мога да влизам в детайли, но това са елементи, които се опитваме да съберем, за да се види дали изобщо можем да изпратим нещо. Исканията са ясни, въпросът е дали има как да отговорим на тях“, каза Заков.

Той заяви, че не изключва възможността първоначално предложения за наследник на Стефан Янев – Тодор Тагарев, да започне да се присъедини към екипа на Министерството на отбраната.

 

„Стефан Янев не го познавам от сега. Работили сме с него дълги години – бях посланик в НАТО, а той беше министър. Имаше много колегиално предаване, със съответната информация“, подчерта Заков.

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *