0

Тържествата на Шипка по случай Националния ни празник Трети март бяха съпътствани от грозни сцени.

Както вече стана ясно, премиерът Кирил Петков вбеси с появата си на мястото русофили и активисти на партия „Възраждане“, които го освиркаха.

Малко след 12 часа, когато премиерът хвана микрофона и пожела да изнесе реч, настана още по-голяма суматоха.

 

Към Петков дори полетяха снежни топки, а една от тях го уцели.

„Днешният празник е за единство. Не можем да се делим на различни групи българи. И руските воини, и украинските са се били, за да може да имаме свобода, независимост и единение.

Всички българи трябва да разберат, че днес не е време за политически лозунги. Време е да кажем „България над всичко!”. Време е да се обърнем към българските идеали. Патриотизмът е когато кажем „България над всичко!”, каза Петков на връх Шипка.

Гардовете на премиера oт НСО се опитаха да го предпазят от недоволните, но без особен успех. Минути наред продължиха мощните скандирания „Предатели! Оставка!“, по адрес на Петков и другите представители на ПП.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев през цялото време беше плътно до премиера.

Междувременно знамето на Европейския съюз на Шипка беше премахнато, като се вееше това на Русия.

 

Малко по-късно Петков говори пред журналистите.

„Хора, не трябва да се вкарва омраза в този ден, в който хората са си дали живота за свободата на България“, каза премиерът.

Попитан относно информациите, че ще пращаме изтребители да помагат на Украйна, Петков отсече: „Ние нямаме 17 летящи изтребителя. Нямаме изтребители, които да пазят нашето въздушно пространство, камо ли да пращаме в Украйна“.

 

„Каквото можем като хуманитарна помощ – ще го дадем на Украйна. Всички искат да помагат“, каза той.

„Българите не трябва да вярват на лъжите. Политиката на България не може да се съобразява с десетки хора, които са с нагласи на омраза. НСО ми даваха съвети, че не е разумно да се качвам на Шипка днес, но не – разумно е заради истинското ми сърце и душа“, обясни Петков.

„Не трябва да разделяме нашите войски. Българският батальон е НАТО-вски батальон. Фалшива новина е това, че имаме 17 изтребителя“, продължи той.

„Нашата коалиция говори с един глас, имаме разбиране“, подчерта Петков.

 

Попитан за евентуален политически проект на уволнения от него военен министър Стефан Янев, Петков каза: „Живеем в демокрация, всеки може да направи партия“.

„С Румен Радев работим заедно почти всеки ден. Довечера ще сме рамо до рамо, ще ни видите на тържествата в София“, каза още Кирил Петков.


 

Източник: Блиц


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *