0

„Вторачени в международния видеообмен, за пореден път пропуснахме едно кратко прессъобщение, което може да засегне българската икономика доста повече от нахлуващите руски танкове. Българска народна банка разреши на търговските банки да разпределят дивиденти към своите основни акционери…

 

Забраната бе наложена април 2020 година и обхващаше периода 2019, 2020, 2021 година. Основната мотивация за тази забрана е създаване на ковид кризисна стабилност и сигурност на кредитния пазар. Това е една забрана, която задължи търговските банки да създадат финансов буфер, който иначе отдавна би бил в трезорите на банките в Италия, Австрия, Германия, и Швейцария.

 

Видимо натискът върху отиващия си управител на Българска народна банка от страна на тежко засегнатите от руската криза и притежатели на голям дълг в руската икономика банки като ДСК, Уникредит, Райфайзен и други да освободят ресурс, който да бъде изтеглен към Европа от българската икономика, е дал резултат.

Докато депутатите се пазарят кой да поеме кормилото на БНБ , а министерство на финансите извършва проверки за касови наличности в супермаркети и магазини за продажба на чорапи, тихомълком българската народна банка дава възможност за декапитализиране на българския валутен пазар със сума между 4 и 7 милиарда лева, които сега биха били по-важни от всичко.

 

Говорим за държавен бюджет, в който ще търсим буфери, които да ни помогнат в условията на война пред портите и същевременно даваме възможност на банките да изпразнят касите си напълнени с нашите такси, с нашите лихви, с нашите пари, но да ги изпразнят не у нас, а в чужбина.

Задаващата се дълга руско-украинска криза, факта че Русия частично излиза от Суифт и обстоятелството, че енергийния пазар видимо ще бъде волатилен и силно засегнат от това действие на Европа правят решението на БНБ в тази му част крайно опасно за българската икономика.

 

Съвсем скоро израза, работете спокойно банките са пълни с пари ще остане в историята.

А след това …

Знаете ли как се правят фокуси…

Докато едната ръка отвлича вниманието, другата бърка в джоба и в случая вади едно нищо…“

Това написа по-рано днес пловдивският адвокат и общински съветник Георги Колев във Фейсбук.

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *