0

Президентът на САЩ Джо Байдън направи предупреждение по време на пресконференция след разговори с германския канцлер Олаф Шолц, обърквайки коя страна – Русия или Германия – може да „атакува“ Украйна.

 

 

„Нека първо отговоря на първия въпрос. Ако Германия… ако Русия нахлуе, тоест ако танкове и войски преминат отново границата на Украйна, тогава няма да има Северен поток 2, ние ще го сложим край“, каза американският лидер.

 

 

Байдън не обясни точно как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. От своя страна Олаф Шолц заяви, че Вашингтон и Берлин са напълно единни по въпроса за санкции, които да бъдат наложени на Русия в случай на агресия от нейна страна срещу Украйна.

 

 

 

Шолц предупреди, че подобна агресия ще струва много скъпо на Русия. На общата пресконференция с германския канцлер Байдън увери, че Германия се ползва с пълното доверие на САЩ и я определи като надежден съюзник.

 

 

Байдън каза, че САЩ, Германия и НАТО са готови да отговорят, ако Русия нахлуе в Украйна. Той обаче подчерта, че дипломацията е най-добрият начин за всички страни за излизане от задънената улица, в която те се намират с Русия относно Украйна.

 

Още в началото на срещата им, президентът на САЩ заяви, че САЩ и Германия работят едновременно за възпирането на руска агресия в Европа, а Шолц каза, че Германия и САЩ са най-близките съюзници и че те работят интензивно заедно. „И това е необходимо, за да предприемем стъпките, които трябва да направим, например да се противопоставим на руска агресия срещу Украйна“, допълни той.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *