0

Масово заселване на германци у нас. Чужденците трескаво изкупуват къщи и цели фамилии се пренасят във великотърновското село Масларево. Какви са причините? Немскоговорящите се появяват малко преди Коледа, а оставането им в селото предизвиква интерес.

 

Местните описват процеса като нашествие на каравани. „Предполагам спят в караваните и изчакват къща да са освободи“, каза пред bTV Димитър Петров от селото. Германците идват със семействата си. 40-годишният Георг е един от малкото, които откликват на медийно внимание. У нас е със съпругата си и тригодишната им дъщеря. Признава, че бягат от строгите ковид мерки в родината им, но не само. „Това е част от причината, но не е истинската причина. Германското правителство е тръгнало по много лош път. Държавата ни вече не е деократична“, смята той.

 

Засега обитават къща под наем. За разлика от Ралф, който вече се е устроил и учи български. „Аз съм ваксиниран, аз нямам проблеми и с пътуването, но живея в страх в моята страна, защото хората се възприемат като опасни помежду си, опасни за обществото, и също децата трябва да носят маски навсякъде – на улиците. Хората се вторачени един в друг, дали носиш маската правилно – тук ли е, тук ли е, правят ти забележка. Мисля, че в България хората също внимават, но не по този начин. Това е премерен риск, който аз харесвам повече”, казва той.

 

Пустеещите къщи в селото вече намаляват. Интересът на чужденците към тях през последните години е вдигнал цената на имотите двойно, дори тройно. „44 чужденци живеят. 17 къщи са закупени от тях“, казва кметът на селото Виолетка Йорданова. Освен с германците, 395 българи в селото съжителстват още с руснаци, англичани и поляци.

 

Източник: Кмета


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *