0

Новите правила на Европейската комисия, според които зелените сертификати за ваксинация ще важат само 270 дни, прецакват над 700 000 българи – това са хората със завършен имунизационен цикъл до началото на месец октомври миналата година.

През лятото всички те вече няма да имат валиден COVID паспорт за пътуване в чужбина, освен ако не си поставят трета, бустерна доза.

Според промените от 1 февруари всички издадени европейски зелени сертификати ще бъдат валидни за 9 месеца от датата на поставяне на последната доза. Засега обаче това не включва бустерите. С други думи, ако си поставим трета, подсилваща ваксина, ще получим безсрочен сертификат.

Европейската комисия обяснява, че предлага срок на валидност 9 месеца от датата на поставяне на втората доза при ваксините „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“, или първа доза при ваксината на „Янсен“.

Обяснението на експертите е, че според доказателствата, събрани до момента, половин година след имунизация защитата намалява и се налага поставянето на бустер. Допълнителните три месеца пък са „гратисен период“ за държавите членки да осигурят достъп до трета доза на всички желаещи.

Засега не се предлага срок на валидност за сертификати, издадени въз основа на бустер, защото очакванията са защитата след третата доза да трае по-дълго от тази в резултат на първичната серия от ваксинации, уточняват от ЕК.

„Комисията ще следи отблизо новите научни доказателства по този въпрос. Въз основа на това може на по-късен етап да предложи, ако е необходимо, период на валидност да се използва и за сертификати за ваксинация, издадени след бустер“, гласи съобщението.

Дотогава обаче всички хора с поставена бустерна доза ще могат да пътуват свободно в страните членки, без значение кога им е поставена третата ваксина.

До началото на октомври 2021 г. със завършен ваксинационен курс са 1 335 039 българи. Към момента близо 570 хил. от тях са с поставена бустерна доза. Това означава, че останалите над 700 000 души ще се окажат с изтекъл сертификат точно преди лятната почивка. Ако обаче си поставят трета ваксина, COVID паспортът им ще бъде подновен засега безсрочно.

Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения.

За България официалният валидатор е COVID CHECK BG, напомнят от здравното министерство. Предстои всички предложения за промени на ЕК да бъде одобрени и от Европейския съвет, след което да влязат в сила още през идния месец.

 

Без тестове за имунизираните

От Европейската комисия уточняват, че за да се гарантира координиран подход, държавите членки не следва да приемат сертификати за ваксинация, ако са изминали повече от 9 месеца от датата на втората доза при двудозовите ваксини и първата доза при „Янсен“. В същото време обаче се посочва, че след изтичане срока на сертификата гражданите могат да пътуват свободно при поставяне на бустер или след отрицателен тест за COVID.

Според ЕК обаче тестът не трябва да е условие за пътуване на ваксинирани с валиден документ.

„Комисията предлага лицата, пътуващи в рамките на ЕС, които притежават валиден цифров сертификат за COVID, по принцип да не подлежат на допълнителни ограничения за свободното движение, като напр. допълнителни тестове за инфекция с COVID-19 или карантина. От лица без цифров сертификат може да се изисква да преминат тест, извършен преди или след пристигането“, обясняват от ЕК.

 

Без ограничения за деца до 12 г.

Друго предложение на Европейската комисия е да се въведат единни правила и за децата, пътуващи в рамките на съюза. Идеята е да не се изисква зелен сертификат, нито пък отрицателен тест за хлапета под 12-годишна възраст. Това ще важи за всички държави освен онези, които попадат в тъмночервените зони. За пътуващи от тях деца на възраст над 6 години ще е нужен документ за ваксинация или отрицателен тест.

От ЕК уточняват, че се предвиждат и други изключения според картата и в кой цвят са отделните страни. Така например, ако държавата свети в зелено, да отпадат всички изисквания, а ако е в тъмночервено, да се прави тест на влизане и излизане, както и да се обмисли срок за карантина.

 

Източник: glasnews


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *