“Синът на Спас Гърневски е на площада, зове го: Татко, напусни ГЕРБ!”

Георги Гърневски, син на популярния депутат от ГЕРБ и бивш СДС кмет на Пловдив
Спас Гърневски, е сред най-сейните уччастници в антиправителствените протести
в последните дни. Той сравни себе си и своя родител с ролите на Люк Скайуокър
и Дарт Вейдър – баща и син от светлата и тъмната страна на Силата.

”Две години опитвам да убедя баща си, че трябва да се раздели с парламентарната
група на управляващите”, казва Георги, който заема висок пост в популярна търговска
верига, пише “Правосъдие за всеки”. “В сърцето си той е честен и морален човек.
Надявам се, че е само заблуден от тези хора. Аз лично протестирам, за да няма
хора над закона. Те нямат право да бъдат нито във властта, нито близо до властта.
Всяка вечер ме води тук гневът, че прокуратурата не преследва беззаконието.

Властите са неразделени, за да задушават бизнеса. Колкото повече бизнес има,
толкова по-малко ще са зависимостите и силовия контрол от властта върху цялото
общество. Трябват ни честни хора в управлението и свобода за дребния и средния
бизнес”, споделя още Гърневски.

Георги Гърневски е шеф в “Метро”

Вчера Георги Гърневски бе един от протестиращите, които спряха движението на
кръстовището, известно в София като Аптеката – бул. Витоша и Патриарха, след 14-ия
протест срещу Борисов и Гешев. “Чаках със сина ми да разговаряме и да се разберем
по мъжки. Но той продължи да настоява да се разгранича от ГЕРБ. Вече от две години
не разговарям с него и не мога да си обясня какво се случи с него, че започна
така категорично да реагира срещу управлението на държавата”.

Това сподели депутатът от ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Спас Гърневски, цитиран
от “Марица”. Така той коментира факта, че синът му Георги активно участва в протестите
срещу правителството.

Спас Гърневски подчерта, че синът му е образован, интелигентен, има хубава и
вероятно добре платена работа, тъй като работи като шеф на доставките на зърнени
храни в голяма търговска верига. “Считам, че мъжете трябва да си говорят очи в
очи, особено когато става въпрос за политика. Но той започна с много остри забележки
и отказа да водим нормален диалог. Не мога да го съдя, той е на 45 години, а и
живеем при демокрация – всеки има право на мнение.

Подкрепяше ГЕРБ, мен – също, когато се кандидатирах, радваше се, когато ме избраха
в първите година и половина. Но нещо се случи и най-вече започна с настойчиви
искания да се разгранича от ГЕРБ. Ограничил съм разговорите с него. Не само че
нямам намерение да се откажа от ГЕРБ, но смятам, че трябва да работя с ГЕРБ още
по-сериозно. Защото ГЕРБ прави всичко, за да са добре и младите хора като синът
ми, и още по-младите, като внук ми, който е на 18”, коментира Спас Гърневски.

Спас Гърневски: Синът ми е заблуден или някой му влияе

Г-н Гърневски, как се случи така, че се озовахте на различни брегове със сина си Георги, който в момента активно участва в протестите срещу правителството от „Да, България” ? В публикацията в столичен сайт Георги Гърневски споделя, че много пъти вие е убеждавал да напуснете ГЕРБ.

– Не знам кой на кой бряг е. Аз от две години не разговарям с него и съм ограничил достъпа на телефона си за него. Защото мъжете говорят очи в очи, особено когато става въпрос за политика. Той се е разграничил от семейството и не знам каква е причината. Към мен започна с политически забележки и настояване да се откажа от ГЕРБ, но не сме провели сериозен разговор, защото той се отказва да говори. Не се сърдя и никой не съдя, ние живеем в демократично общество, а синът ми е на 45 години.

– Не ви ли е подкрепял, когато се кандидатирахте от гражданска квота с листата на ГЕРБ за народен представител ?

– Подкрепяше ме, когато ГЕРБ ме издигна, радваше се, когато ме избраха, виждахме се в първите година и половина от мандата и нещо не се случи. Тогава започнаха настойчивите му и категорични искания да се разгранича от ГЕРБ . Аз смятам, че не само че не трябва да се откажа от ГЕРБ, но да работя още по-сериозно,, защото политиката на ГЕРБ прави добро и за него, и за неговите деца, и за всички хора в България. Получи се неприятна обстановка. Оттогава спряхме диалога, нито сме се виждали, нито сме се чували и не знам какво прави. В демокрацията всеки има право да има собствено мнение и аз няма да го обвиня за това, че има различна позиция.

(

– Преди тези протести Георги участвал ли е в партии или в други протести?

– Той не ходеше по митинги. Не знам какво се е случило с него в последните две години , за да се обърне така и настойчиво да иска да се разгранича от това, което смятам за правилно. Георги спря разговори с цялото семейство, и с майка си, и със сестра си. Този обрат в поведението му беше много странен, но аз прецених, че всеки е свободен да мисли както иска. Синът ми има свое семейство. Има право на свои политически възгледи. Има и притча за блудния син. Няма да кажа лошо за него, той ми е син – кадърно, способно момче, в професията си е много добър и признат. Какво му стана, че се захвана с политиката, след като 30 години от зрялата си възраст не го е правил? Не знам.

– Известно е, че през цялото време, откакто е завършил, работи в Метро в София. Вероятно и добре е платен?

– Директор на доставките на хранителни стоки в Метро, която длъжност е висока в йерархията. Не съм питал каква му е заплатата, но вероятно е добра. Синът ми е успял мениджър, израснал от водач на електрокар в Метро, завършил вътрешна търговия с перфектен английски и немски. Дипломната му работа, преди да започне в Метро, беше на тема „Организация на световната верига Метро”. След една година в България дойде Метро, той кандидатства от най-ниското ниво и се разви до изключително добра позиция в тази търговска верига. Не вярвам заплащането или неудовлетвореност от работата да е причината, за да се захване с политиката. Наскоро участваше от Метро в екип , който заедно с представители на правителството бяха организирали акция за подпомагане на хотелиери и ресторантьори по Черноморието, за да се справят с кризата през този сезон. Заедно с премиера и министрите обсъждаха този проект. Георги насърчаваше другите търговски вериги, че също могат да помогнат. Гордеех се, че с това участие той помага на бизнеса. Не мога да си представя сега какво се е случило, за да отиде на площада и да протестира. Пак повтарям: лоша дума за него няма да кажа.

Но съм го канил преди две години на разговор, да седнем, да му обясня от кухнята какво се прави за управлението. Не ми се ще да водим епистоларни разговори, а като баща и син да поговорим. Но той отказва комуникация. Никога няма да се отвърна нито от него, нито от семейството му. Децата му са вече големи. Спасчо, моят внук, навърши 18 години. Скоро се виждахме с него и той ми сподели в очите: „Дядо, много съм доволен. Много от учителите тайничко ми казват: Много поздрави на дядо ти за тези позиции, които той има. Гордея се с тебе, дядо, бъди все така енергичен”. Прави чест на сина ми, че не обработва внука за политиката, както правят някои родители. Може би синът ми е заблуден или някой му влияе.

– Като политик с опит не мислите ли, че в протестите срещу правителството участват не само бедни и безработни хора, но и образовани? И че те протестират срещу корупция и злоупотреби във властта?

– Някой трябва да докаже с факти, че има такива неща. Аз знам какви решения взимаме, как ги подготвяме и как обсъждаме всеки детайл. А след това някой се изправя и казва: вие крадете, често на принципа крадецът вика дръжте крадеца. На този протест има три групи хора.

Едната е начело с Румен Радев – така наречените превратаджии, които той поведе на площада с призив „Мутри, вън” и мафията около него, маргинали и провалени политици, които искат отново да се върнат в политиката.

Втората група е така наречени ултраси. Те са сериозно мотивирани, без да казвам как и дали някой им е платил. Те са мотивирани да окървявят площада и в първите вечери го показаха.

Третата група са точно тези, за които вие говорите – видимо по-интелигентни хора, на средна възраст, насмогнали си на масрафа. Доста от тях са се върнали заради коронавирус в България. Те искат ново и по-добро управление и когато ги питат журналистите какво конкретно предлагат, те не могат да формулират как точно виждат промените. Съветът ми тези млади хора е да се разграничават от превратаджиите и ултрасите.

Тези хора го направиха в един от дните на протестите, когато застанаха между полицаите и протестиращи и ми станаха симпатични. Откъде да знам, че и моят син е бил там? Час по-скоро те трябва да избистрят техните възгледи и идеи за по-добра политика и да ги коментират с обществото, с медиите, ако искат – и с управляващите, които винаги са готови да разговарят с тях. И да създадат собствен политически проект , да се явят на избори, да влязат в парламента, защото демокрацията става не с куршуми, счупени бутилки и кръв на площада, а с бюлетините, надлежно подадени в избирателните урни.

>

– Промените в правителството не са ли козметични, които няма да променят ситуацията в страната?

– Авторитетът на ГЕРБ и в България , и в другите държави е висок, защото по всички показатели ние се движим по правилния път. ГЕРБ е единствената , която доказа, че няма депутат, няма министър – който загуби доверието, автоматически си отива от поста, без да чака да го оправдават. Бойко Борисов два пъти отстъпваше, но два пъти народът отново го избираше, защото му вярва. Представяте ли си, какво ще стане с пандемията, която се разраства и в България, какво ще стане ако цялото правителство подаде оставка? Тръгне ли си, страната остава без парламент. Кой ще организира битката с коронавируса, кой ще прилага противоепидемичните мерки, кой ще контролира правилното разпределяне на европейските средства? Колкото пъти БСП е дошла на власт, толкова пъти страната търпеше огромни загуби и имаше застой. ГЕРБ е в добра позиция за предсрочни избори, но какво ще се случи с държавата, ако я оставиш в ръцете на некомпетентни правителства?. Видяхме какви зависимости има БСП с олигархията. Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти знае как да управлява и има опит. Един служебен кабинет от анонимници, свързани с олигархичните кръгове ще доведат страната до хаос.

– И вашите привърженици предричаха, че Пловдив ще загине, когато ви беше свършил кметският мандат, но градът не пропадна.

– Така е, през последните години е направено много за града. Аз за това подкрепям правителството на ГЕРБ, защото за времето на своето управление кабинетът на Бойко Борисов постигна големи успехи и не виждам друго правителство да го направи. Затова ще работя още по-упорито за тази кауза, защото тя преобразява България, ако и синът ми да продължи да участва в протестите. Ако той не се убеди в обратното, да е жив и здрав, но трябва да ми посочи алтернатива, каквато няма.

Източник: lupa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *