Строги и взискателни родители-Успешни деца-Приятелски и лежерни родители-Неуспешни деца

Наистина ли строгите родители гарантират, че едно дете ще стане успешно

Във времето, в което живеем е общоприето родителите да са ни отгледали неправилно. Всички сме израснали раними и нещастни, защото строгото образование не предполагаше понятията „личност“, „избор“ и „свобода“.

Психолозите и наръчниците за младите родители съветват да дадете на детето си повече свобода.

Но наблюденията показват точно обратното. Ерика Ръсън, професор в университета в Есекс, проведе проучване, което показа, че строгите и взискателни майки имат успешни деца. Ще ви разкажем по-подробно .

СТРОГО ОБРАЗОВАНИЕ

Веднага трябва да се отбележи, че строгостта няма нищо общо с физическото насилие. Става въпрос за взискателност и ограниченията без бой и психически тормоз. Изследването се базира на проучване на повече от 15 000 деца на възраст 13-14 години в продължение на 6 години, което е установило, че децата, чиито родители са били много строги, се реализират добре и имат много повече постоянство и самочувствие в живота .

Децата, които са имали досадни и строги майки, често завършват колеж, успяват в живота и се справят добре. Това може да изглежда странно, но взискателните и строги майки са превърнали децата си в успешни. Резултатите от проучването показват, че момичетата, чиито майки са твърде упорити, са с 4% по-малко вероятност да забременеят в юношеска възраст.

„В много случаи постигаме успех, като правим това, което смятаме за най-удобно за нас, дори ако това противоречи на волята на нашите родители. Но колкото и да се опитваме да не се вслушваме в родителите си, всеки техен съвет влияе на нашите решения. Ние обаче вярваме, че сами решаваме всичко “, казва Ръсън.

Дори разглеждайки житейските опити от нашия живот, можете да осъзнаете, че изследванията са правилни. Например родителите ви забраняват да общувате с Таня от втория вход или Силвия, която седи на последния чин. И дори обясняват защо това не си струва да се прави.

Естествено, децата заобикалят всички забрани и общуването с тях, но вече по-внимателно и сериозно гледат на контактите си с тези хора. В крайна сметка все пак спират да общуват и разбират коректността на родителите си. Резултат: в зряла възраст автоматично избирате хората с които да общувате и от които не се нуждаете.

Или докато вашите приятелки, на 13–16-годишна възраст, тичаха по дискотеки и целуваха момчета, а вас ви принуждаваха да пишете домашни работи, да учите и да свирите на пиано с часове. В резултат на това приятелите ви отиват в професионални училища или се омъжват, а вие станахте студент в добър университет, станахте представителен човек и установихте полезни контакти. Отново сте имали полза от строгото възпитание.

Известно е също така, че децата, които са отгледани строго, имат изградено чувство за отговорност. Вие с лекота поддържате реда, плащате сметки, посещавате лекар навреме и правите още хиляди малки неща,без да се изнервяте, както правят другите. Просто сте свикнали, че това са съвсем нормални неща, част от вашето ежедневие.

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

Контролирайте живота на вашето дете. Но не да ограничавате неговата свобода или забранявате нещо, спокойно обяснете защо това е така. Разбира се, те ще се съпротивляват, особено в юношеските си години, но в бъдеще неговите правилни решения и постъпки ще се превърнат в негова интуиция и правилно подреждане на приоритетите. Презадоволеността унищожава не само нечия съдба, тя унищожава цели нации. Дебелите ръкавици още не са наранили никого.

Източник: За Жената

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *