Не пийте антибиотик в първите 48 часа на грипа!

Грипът вече върлува в България, а случаите на покосени от коварните вируси се увеличават. Специалистите обаче дават ценни съвети как да се лекуваме правилно. Важно е да се каже, че високата температура не трябва да бъде причина за антибиотик, а даването му през първите 48 часа на грипа ще бъде вредно. За това предупреди пулмологът д-р София Ангелова. Антибиотикът потиска имунитета, убива бактериите, но има странични ефекти, които могат да бъдат по-страшни за пациентите и техните организми. „Антибиотик се назначава от лекаря и хората трябва винаги да търсят помощта на лекарите“, акцентира д-р Ангелова.

Най-честите усложнения от вирусите са бронхити и пневмонии. Ако организмът на човек е силен, той преодолява вирусния грип, но ако е по-слаб и ако в първите дни на грипа се появят допълнителни оплаквания, трябва да се потърси лекарска помощ, изтъкна медикът. Според д-р Ангелова всичко зависи от имунната сила на нашия организъм. За вирусите лекарства няма и затова се борим да си повишим имунната система.

Тя обясни, че вирусът представлява нещо като кълбо с много шипчета, а белтъци определят вида на вируса. Когато те се променят, се променят и съответните вируси. Едните шипчета помагат да се задържи вирусът, а другите помагат да влезе по-бързо в клетката.

Пулмологът разясни, че клиничната картина е с остро начало и висока температура, треска и главоболие са признаците, които налагат човек да си остане вкъщи. Д-р Ангелова призова възрастните хората в периода на грипа да са предимно у дома. Когато се обяви грипна ваканция, учениците не трябва да ходят в моловете, защото те също като лекарските кабинети се превръщат в инкубатор на вирусите.

Източник: Ретро

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *