0

Затвореният тип туристически комплекси не е мода, навлязла  от скоро у нас. Първите ваканционни селища в България се изграждат по времето на соца. Те са три и са предвидени за чужденци по договор с тогавашния Комитет по туризма и изпълнител „Балкантурист“.

На юг това са Елените и Дюни, където почиват главно немци, а на Северното Черноморие – истинската перла тогава е ваканционно селище „Русалка“, където за първи път преди близо 50 години стъпват западни туристи, и то французи.

Селището е затворено за нашенци, а българи са само хора от персонала. И на трите места по това време за първи път прохожда олинклузивът.

Дюни разполага с 16 заведения за хранене, традиционна търговска улица с много магазини за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, цветя, сувенири, плажни и промишлени изделия, пише навремето областният вестник „Черноморски фронт“ за курорта, пуснат в експлоатация в края на май 1986 г. и стопанисван от „Балкантурист–Бургас”. Изграден е голям спортен комплекс – седем тенискорта с училище за начинаещи, плувни басейни, игрище. За летовниците са създадени идеални условия за приятен отдих и развлечения.

Запазени са почти всички дървета и са засадени много нови. Работи се и по създаването на голяма буферна зона от водни площи и горски пояси, която да отделя уникалното езеро – междинна станция на прелетните птици, от селището.

Едно- и двуетажните вили са накацали една над друга, всяка с прекрасна панорама към морето и езерото. Интерес сред чуждестранните туристи предизвикват и самостоятелните вили – тип стара созополска къща, припомня „Черноморски фронт”.

/по информация от: bgspomen.com


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *