16-годишният Златко е с IQ на най-интелигентните в света / СНИМКИ

Комплект От 2 Части – Блуза + Рокля – Фуксия – 9450-5

62,60 лв.

Италианско Дълго Палто С Декоративен Кант И Джобове – Сив – 86566-1

85,30 лв.

Комплект – Суитшърт + Клин – Син – 9451-1

67,10 лв.

Комплект От Две Части – Блуза + Панталон С Връзки На Талията – Тъмнобежов – 9624-7

67,10 лв.

Комплект От 3 Части – Жилетка + Потник + Панталон – Камел – 2021-4-16

58,00 лв.

Спортен Комплект От 2 Части – Суитшърт + Клин – Розов – 9459-2

71,70 лв.

Комплект От 2 Части – Блуза + Панталон – Екрю – 9456-7

71,70 лв.

Нежен Комплект От Две Части – Блуза + Панталон – Светлобежов – 24-33

71,70 лв.

Дълъг Пуловер – Тип Рокля – Графит – 2019-38-12

44,40 лв.

Блуза Поло С Дълъг Ръкав Rue Paris – Крем – 173404

38,60 лв.

На 16 години той вече е сред най-интелигентните хора в света по стандартите на Мeнса. Постигнал е 99 процентила – максималния възможен резултат на тестовете. Повече от това в скалата няма, защото се счита, че никой не може да бъде стопроцентов умник.

Така пловдивчанинът Златко Димитров се нареди сред първите 13 души у нас в Младежкия клуб на Менса България. Обаче не му отдава особено значение и продължава да си живее като обикновен тийнейджър – между училището и компютъра у дома.

 

Идеята да се яви на теста тази пролет била на майка му

Реших, че може да е забавно, и наистина така се оказа – много лесни въпроси, казва Златко.

От доста време усеща, че е с нещо различен от другите. Но не толкоз с бърз и комбинативен ум, колкото в общуването. Трудно ми се получава с връстниците, сякаш говорим на различни езици, обяснява Златко. Струва му се, че го гледат враждебно. И се чувства добре в един паралелен свят – виртуалния. В резултат на това английският език е напът да ми стане по-добър от българския, казва пловдивчанинът. Интернет го среща с хора по цял свят, повечето между 16 и 35 години. С тях по-лесно намира какво да си говори, отколкото, когато е с връстници.

 

Не отрича, че преминава границата на полезното време в мрежата. Колко му е необходим компютърът за най-елементарното общуване, усеща, когато му го отнемат. У дома опитват да наложат лимити, но не особено успешно. Откакто му купили устройство като 10-годишен, Златко прекарва свободното си време най-вече онлайн. Сам се е вразумил обаче да се движи по-активно и дори успял да смъкне няколко килограма, натрупани от застояване.

 

От 1. до 7. клас Златко учил в СУ „Пейо Яворов“. С високи оценки, добавя небрежно. Не му коствало много усилия. Даже понякога се подценявах, че няма да се справя, и си налагах да уча повече, отколкото ми беше нужно, разказва той. В крайна сметка установил, че 10-ина минути му стигат. После забравям учебника изобщо, обяснява Златко.

Но не е доволен от образователната система.

 

„Не ни учат да мислим. Само трябва да запомняме и да възпроизвеждаме

След няколко дни вече всичко си забравил“, описва момчето.

Откакто пристъпил в гимназиален етап, е ученик в частното училище „Талантите“. Целят клас се състои само от 3 момчета. Бързо омръзва, казва тийнейджърът.

В свободното си време прави опити понякога да се откъсне от мрежата и да излезе навън, но пак се оказва, че няма с кого. Това лято все пак изкарал късмет – бил с баща си на риболов в Норвегия, на село, после на лагер в Родопите. Прекарва приблизително еднакво време в Пловдив и в Асеновград – с татко си и с майка си.

 

В момента учи в икономическа специалност, а практиката си я провежда сам у дома. Ползва демо акаунт, с който

върти онлайн симулация на търговия.

Инвестира в акции с ниска цена на компании, които обаче са много надеждни. И докато се пробва като виртуален борсов агент, проверява доколко могат да се печелят лесни пари.

Обаче няма да му е това професионалното поприще. Вероятно един ден ще се влее в семейната компания за галванизация. Затова ще се наложи да следва химия, след като завърши средното си образование. Няма илюзии, че ще е лесно, но и се надява да не му се опре.

 

Колкото до максималното IQ на теста на Менса, Златко е категоричен: „Един тест нищо не значи,

ако не знаеш как да използваш знанията, като ги превърнеш в умения“.

Към момента ги хабя, усмихва се той и си дава обещание да се стегне повече в следващите 3 години. През тази е десетокласник.

 

Златко още не е сигурен дали ще намери своя среда в Младежкия клуб на Менса, който организира онлайн срещи между членовете му от цялата страна. Идеята е тъкмо тази – младежи със свръхинтелигентност да могат да общуват помежду си, да споделят, взаимно да се предизвикват. Досега Златко е бил само на една виртуална среща. Малко е скептичен дали ще намери приятели там. Всъщност доста ми харесва да стоя вкъщи и да не общувам директно с много хора, освен от разстояние – когато поискам аз, обяснява момчето.

Общественият живот също не го вълнува много, а мнението му за родината е доста негативно. Според Златко няма и как в България животът да стане по-добър. Една власт сваля друга, за да постъпва после точно като нея, забелязал е тийнейджърът на какъв принцип работи политиката. Но пък би живял в Канада – хладно е и медицинската помощ е безплатна.

Голямата мечта? „Нищо важно, само да съм щастлив. Да си имам някого и да останем заедно“, казва Златко.

 

Членството в Менса е отворено за всеки, който е постигнал резултат в горните два процента на скалата. Поради това, че организацията ползва различни стандартизирани тестове, значение за коефициента на интелигентност имат не броят точки или процентът на верните отговори. Мерната единица е процентил и най-просто казано, определя колко интелигентен е човекът спрямо останалите, които са държали изпита. Така попадналите в най-горните две процента на скалата са по-интелигентни от 98-99 на сто от явилите се.

 

Тестът измерва не натрупани знания, а бързината и комбинативността на ума. Много хора биха могли да се справят с въпросите. Но свръхинтелигентни са само тези, които успяват в определеното за това време. Резултатите после се анализират от националния психолог на организацията, който ги отнася към възрастта и профила на човека.

Менса България в момента провежда редовно тестове в София, Пловдив и Варна. От тази година стартира тестване и на деца на възраст под 14 г. Нужно е обаче да са навършили поне 10 г.

 

Само през септември и октомври има вариант за тестване на двама ученици с една такса – 40 лв. Тази възможност се дава по случай откриване на учебната година и по повод 1 октомври, когато ще се чества 76-годишнината от основаването на първото дружество „Менса“ в Оксфорд.

В Пловдив тестове за деца ще има на 29, 30 септември и 2 октомври – в различни часове за деца на 10 г. и на 11+. Пълният график и начинът на записване е посочен на сайта на Менса България. Изпитите се провеждат на ул. „Емил де Лавеле“ №11. Таксата се заплаща предварително по банков път.

 

Източник: Марица

Куфарче за лекарства - голямо

21.50лв.

Самозалепващи се Led лампи с дистанционно управление

13.80лв.

Стелки за обувки с мемори пяна

9.00лв.

Абсорбатор за влага - 5 бр.

21.50лв.

Кошница за дърва за камина - каучукова

45.00лв.

Детска къщичка за игра

44.00лв.

Детски игра - Въздушен хокей

49.00лв.

Органайзер за гримове - прозрачен - с 3 чекмеджета

28.00лв.

Органайзер за хладилник

14.50лв.

Стъклен буркан за мед с дървен капак 450 мл.

16.00лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *