0

Хиляди домакинства се присъединиха към движението “Don’t Pay UK” („Не плащай, Обединено кралство“), след като разходите им за газ и електроенергия се увеличиха тройно. 

Жюли Зог, “Фигаро”

 

 

Миналата зима Шийла Ърдли не е пускала отоплението. “От тази пролет спрях да гледам и телевизия и да слушам музика през деня, разказва 74-годишната пенсионерка, която живее в двустаен апартамент в Брентфорд, предградие на Лондон. По време на последните жеги дори не посмях да включа вентилатора”. Преживяваща с ниска пенсия, тя вече няма средства да плаща сметките си за газ и електричество. “Те се увеличиха от 37 на 304 паунда месечно в рамките на една година”, разказва Шийла.

 

 

 

Британците преживяват безпрецедентен скок на сметките си за енергия. Сумата, поискана от средно домакинство, се е повишила от 1277 на 1971 паунда през април. През октомври се очаква да достигне 3582 паунда, след което да се покачи до 4426 паунда до средата на 2023 г., според консултантската компания Cornwall Insights. Това представлява общо повишение от 247 процента.

 

 

 

“Войната в Украйна тласна цената на газа нагоре”, отбелязва Дъглас Макуилямс, който ръководи Центъра за икономически и бизнес изследвания (Centre for Economics and Business Research). Лондон внася малко газ от Русия, но тъй като става дума за регионален пазар, недостигът в Европа се отразява на цените в Обединеното кралство, уточнява експертът.

 

 

 

Феноменът се усилва поради силната зависимост на страната от газа. “Използваме го, за да отопляваме домовете си и да произвеждаме електричество”, добавя икономистът. Газът представлява 42 на сто от британския енергиен микс и половината идва от чужбина. Основният му доставчик е Норвегия, която заплашва да ограничи доставките си на електроенергия. Конкуренцията може да се увеличи и при доставките на втечнен газ от САЩ и Катар.

 

 

 

За да избегне най-лошото, правителството насърчава болниците да се оборудват с аварийни генератори и се готви да пусне отново две спрени електроцентрали, работещи на въглища. Това вероятно няма да предотврати спирането на тока, което може да настъпи за четири дни през януари, според сценарий за бедствие, изготвен от правителството.

 

 

 

Сред населението назрява гняв. Появи се анонимно движение, наречено “Don’t Pay UK” („Не плащай, Обединено кралство”), което призовава британците да спрат да плащат сметките си за електроенергия и газ от 1 октомври. До четвъртък над 99 400 души се ангажираха да го направят.

 

 

 

Нийл Сандърс, глава на четиричленно семейство в Уорикшър, е сред тях. “Вече използваме пералнята по-малко и включваме осветлението само в една стая, но ако цените се повишат още тези зима, няма да можем да плащаме, казва 48-годишният мъж. Нямам друго решение, освен да анулирам автоматичните удръжки”. Той смята да ги замени с месечна вноска на сума, съответстваща на сегашната му сметка. “Приоритетът ми е да храня децата си и да плащам ипотеката си, казва той. Ако трябва да ме съдят, така да бъде”.

 

 

 

Шийла Ърдли вече е направила тази крачка. “Спрях да плащам сметките си това лято, казва тя. Ще възобновя плащанията в деня, в който доставчикът ме таксува на разумна цена”. Тя признава, че е ужасена от мисълта да я посети събирач на дългове, или да ѝ спрат тока, но твърди, че няма друг избор. Шийла не е единствената в този случай: неплатените сметки за електроенергия са се утроили през последните дванадесет месеца и са достигнали 1,3 млрд. паунда.

 

 

 

Извън еднократното изплащане на 400 паунда на всяко домакинство, обявено през май, правителството досега не е взело мерки, за да помогне на потребителите, които са в затруднение. Двамата консервативни кандидати за премиерския пост, Лиз Тръс и Риши Сунак, няма да променят курса. Първата изключи допълнителни помощи, а вторият само се ангажира да премахне ДДС върху сметките за енергия за една година.

 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Гласове

 

glasove.com


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *