0

Горивата у нас са започнали да поевтиняват, като това се е случило най-вече през последната седмица

Масовият бензин А-95 с отстъпката от 25 ст., която дава държавата, вече може да се купи под 3 лева в по-малките бензиностанции, а в големите е под 3,10 лв. Това са най-ниските цени от началото на май досега, пише “24 часа”. 

При дизела положението е същото, но той е малко по-скъп от бензина. В момента средната му цена е 3,50 лв. за литър, като през последните дни на миналата седмица е паднала с 4 ст. Пропан-бутанът е поевтинял с 24 ст. за последния месец. Средната му цена сега е 1,31 лв. Обратна е тенденцията при метана, който на практика е природен газ. Той е поскъпнал с 19 ст. за последния месец средно до 3,71 лв.

При основните храни обаче има поскъпване, като се изключат сезонните плодове като дини, пъпеши, кайсии, праскови.

Кравето сирене например поскъпна с 2,1% за седмица и на едро не може да се намери под 10 лв. Кашкавал “Витоша”, който в магазините вече е по 24 лв. килото, на едро е поскъпнал с още няколко процента и средната му цена е 15,60 лв.

Олиото, което беше поевтиняло през последните две-три седмици, отново поскъпва и на едро цената му е почти 5 лева – 4,99 лв. За отбелязване е, че на най-голямата борса за слънчоглед и слънчогледово олио в света – Ротердамската, и суровината, и олиото поевтиняват вече втора седмица, също и захарта.

Захарта е поскъпнала с 3 ст. през последната седмица и на едро вече е 2,33 лв. Поскъпват също пилешкото месо, яйцата, оризът, оранжерийните краставици и домати и други продукти.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *