0

Миналата седмица на 74-годишна възраст ни напусна голямата актриса Добринка Станкова, която мнозина зрители помнят като Рачето от култовия за времето си филм „Черните ангели“. Станкова бе една от примите на Народния театър, а през последните 3 години от живота си се борила с онкологична диагноза, която не успяла да надвие.

Въпреки че била диагностицирана с рак на гърдата, Добринка не се отказа от голямата сцена и почитателите си. До април месец тази година тя се чувствала добре, ходела на работа, срещала се с приятели и дори е била активна в социалната мрежа Фейсбук. След това обаче състоянието ѝ внезапно се влошило и буквално за два месеца силите я напуснали напълно.

 

Приживе Добринка Станкова винаги се е определяла за късметлийка, защото е имала шанса да се обучава във ВИТИЗ при четирима от най-емблематичните преподаватели: Анастас Михайлов, Методи Андонов, Нейчо Попов, Любомир Кабакчиев. И всеки от тях оставил сериозна следа в нейното изграждане като актриса. До последните си дни Добринка горяла за сцената, поддържала се физически с аеробика, не спирала да чете и да се обогатява. Тя винаги е била изключително отдадена на работата си, а за ролята си в пиесата „От ума си тегли“ на Грибоедов дори вземала уроци по оперно пеене.

 

Преди всеки спектакъл била особено неспокойна през целия ден. Отивайки към театъра, вече живеела с образа и си говорела реплики по пътя. Така преди време един съученик на сина ѝ разтревожено му казал един ден, че е видял майка му да си говори сама.

Още като дете Добринка Станкова искала да се посвети на театъра. Дори написала писмо на Сергей Бондарчук – режисьор на филма „Война и мир“, че тя е готова да изиграе ролята на Наташа Ростова. Това ѝ желание така и не се сбъдва, но пък пресъздава ярки образи в българското кино.

 

Дебютът ѝ е в ролята на Божанка във филма „Иконостасът“ (1969) на Христо Христов и Тодор Динов, по романа на Димитър Талев „Железният светилник“. Най-голяма популярност на русокосата актриса обаче носи превъплъщението ѝ като Рачето в емблематичния за епохата филм на Въло Радев „Черните ангели“ (1970). В него тя си партнира с младите и също така забележителни Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Виолета Гиндева, Доротея Тончева и Марин Младенов.

 

Някои от другите ѝ значими роли са във „Вятърът на пътешествията“, „Зарево над Драва“, „Трета след Слънцето“, „Константин философ“, „Прозорецът“, „Онова нещо“ и много други.

В Народния театър актрисата е поканена само година след завършването на ВИТИЗ. Справя се успешно с дебютната си роля, но за младата актриса не е било никак лесно да е в обкръжението на такива актьори колоси от онова време като Иванка Димитрова, Таня Масалитинова, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Андрей Чапразов, Любомир Кабакчиев…

 

Неин съпруг е големият филмов режисьор Георги Стоянов. Имат син Никола, който ги дари и с внучка.

„Добринка Станкова завинаги ще остане в трупата на Народния театър и в сърцата на всички, които са работили и обичали изкуството на театъра като нея“, написаха артистите от НТ „Иван Вазов“, отбелязвайки яркото ѝ присъствие на първата ни сцена, където тя живя и твори близо 50 години, пише „Ретро“.

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *