0

Фермерът Али Айдън, който живее в село Акпънар в район Харманджик, откри в полето си необичайни лилави камъни. Станали му любопитни и ги донесъл за експертиза в областния град Бурса. В резултат на изследването им било установено, че камъните, намерени в неговото поле, са от пурпурен нефрит.

Анадолска агенция

 

Тези лилаво оцветени камъни са смесица от цветовете на основния жадеит, кварц, флогопит, хлоротоид, епидот и шест ортоклазни минерала. За тях е известно, че се срещат само в този регион.

В миналото селяни от региона тъй като не са били наясно със стойността на камъните, ги продавали евтино като облицовъчен материал. Чуждестранни търговци ги изкупували с камиони, а някои от тях дори били просто откраднати или взети без пари.

Анадолска агенция

 

Оказва се, че лилавите камъни се използват в дизайна на бижута. Така Али Айдън, на когото му е останал около 1 тон камък, е истински късметлия. Сега той обмисля да продаде камъните за крупна сума, ако намери купувач.

Той се жалва пред държавната Анадолска агенция:

„Беше твърде късно, докато не осъзнах факта, че лилавите камъни, намерени в полето ми, са скъпоценния камък пурпурен нефрит. Досега пропуснах голямо богатство, но вече имам за цел да спечеля пари с последните камъни, които ми остават.“

 

Анадолска агенция

Айдън допълни: „Разбрах, че този камък струвал 1600 долара. Той бил известен в Япония, че носи щастие. Той донесе щастие и на мен. Оказа се, че имам съкровище в моето поле. Първоначално не можах да повярвам.“

 

Въпреки че зелените и белите „нефрити“, откривани в много региони по света, са известни от древни времена, богатото минерално находище, съдържащо пурпурен нефрит с качество на скъпоценни камъни, не е регистрирано досега на друго място. Следователно единственият известен в света източник на лилав нефрит се намира в този геоложки проучен регион. Най-типичните сурови блокове от лилав нефрит се получават от находището близо до село Акпънар. Този обемист материал е известен със свойството си, че е „много подходящ за рязане за различни предмети и скъпоценни камъни“.

 

Източник: Марица


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *