1

Енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще струва около 10 000 лева. С такава домашна централа казваме сбогом на енергоразпределителните дружества като ЧЕЗ, например.

 

„Чудото е, че най-накрая махнаха една административна пречка – да искаш разрешение за инсталация“, това заяви предприемачът Красимир Стойчев пред „ЕвроДикоФ“ по отношение на решението на правителството да облекчи процедурата за придобиване на ВЕИ за лично ползване.

„Проект от 1 до 5 мегавата трябва пак да се съгласува с общината“, продължи той и подчерта, че това ще засяга основно големите фирмии и компании, а законът е основно в полза на домакинствата.

 

„Това е първото разумно решение в енергетиката за последните 15 години“, категоричен беше предприемачът. „Инсталации до 1 мегават няма да създават вече тези грижи“, каза Стойчев.

„Около 1 млн. лв. 1 мегават фотоволтаици. 1 мегават качествена батерия ще струва около 500-600 хил. лв. За семейство една инсталация няма да струва повече от 10 000 хил лв., което ще се изплати за 3-4 години, а после си свободен като птичка“, продължи той.

 

„Новата ситуация е прекрасна, но има един ключов елемент. Има много различни панели, които са евтини, нелегални, внесени втора ръка. Няма грам регулация на тема какво се предлага на пазара. Много ме е страх, че много хора ще си купуват от фирма еднодневки. Това за фирмите до 5 мегавата е прекрасно“, категоричен беше бизнесменът.

 

„Втората стъпка е да махнат субсидиите за консумацията на ток от генерирани фотоволтаични инсталации. Да се субсидира инсталирането и да се приеме закон за енергийно бедните“, завърши Красимир Стойчев.

 

Източник: lupa


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

1
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *