0

Украйна настоява за пълна деокупация на своите територии и няма да направи компромис със собствената си независимост. Тя обаче е готова да започне преговори с Русия, поне ако „агресорът да изтегли войските си на позициите, съществували преди 24 февруари 2022 г.“

 

 

 

Това предложение на официален Киев обаче остава без отговор от Москва. Президентът на Украйна Владимир Зеленски говори за това в интервю за италианския канал Rai 1.

 

 

Според държавния глава Украйна няма да отстъпи нито едно парче от своята земя. Въпреки това, за да задвижи преговорите, тя е готова да се съгласи като първа стъпка към изтеглянето на окупационните войски от онези украински територии, които Русия завзе след 24 февруари, когато започна мащабна инвазия.

 

 

 

Москва не отказва среща между президентите на Руската федерация и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски, но е невъзможно да се проведе без подготовка. Това каза пред журналисти в петък прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

 

 

„Тук позицията не се е променила по никакъв начин. Вие добре знаете позицията на руския президент: никой не отказва възможността за такава среща, но тя трябва да бъде подготвена“, каза още говорителят на Кремъл.

 

 

Прессекретарят на държавния глава на Русия подчерта, че „подготовката за тази среща може и трябва да се изразява единствено в разработването на подходящ документ, споразумение, което след това да бъде финализирано на най-високо ниво“.

 

 

 

Той подчерта, че „едва ли е възможно да се проведе среща без подобни подготвителни действия“.

Що се отнася до изготвянето на такъв документ, според Песков няма напредък в тази посока.

 

 

„Нашите условия са добре известни, ясно са формулирани и поставени на хартия, всичко това е предадено на украинската страна. Няма отговор“, коментира Песков.

 

Блиц


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *