0

Сиренето e храна, която традиционно присъства в менюто ни. За много от нас то дори е основен компонент и може да намери място на почти всяко хранене. Но въпреки, че ни е любимо, трябва да знаем, че въздействието му върху здравето ни е малко противоречиво.

Не може категорично да го поставим в графата полезна или вредна храна, защото има както своите плюсове, така и минуси. Но ето какво точно се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем сирене.

 

Увеличава се рискът от сърдечни заболявания

В случая вина има високото количество наситени мазнини. Оптималният вариант е да приемаме по-малко от 10% от дневните калории под формата на наситени мазнини.

Според Healthline, „много експерти твърдят, че един макронутриент не може да бъде обвиняван за прогресиране на заболяването и че диетата като цяло е от значение“.

Повишават се нивата на холестерола

 

Наличието на висок холестерол само по себе си е сериозен здравословен проблем и за съжаление любителите на сиренето често страдат от това състояние. То протича без симптоми, но увеличава риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и инсулт. Разбира се, това не означава, че при всеки се проявява този ефект от консумацията на сиренето.

Увеличава се рискът от главоболие

Високото съдържание на натрий в сиренето е в основата на този проблем. Освен до главоболие, повишените количества на натрия водят до повишен риск от сърдечни и бъбречни заболявания, остеопороза и рак на стомаха.

 

Появяват се пъпки и обриви по кожата

Консумацията на твърде много сирене води по появата на пъпки и обриви по кожата.

Според Healthline, млечните продукти стимулират отделянето на инсулин и протеин IGF-1. Това вероятно е причината за появата на акне.

Появяват се храносмилателни проблеми

 

Сиренето е един от най-големите дразнители на храносмилателната система. До голяма степен това се дължи на лактозата, която се съдържа в него.

Не са изключени оплаквания като подуване на корема, спазми или диария.

Оказва влияние върху нивата на хормоните

Хормоните, открити в млечните продукти, са предимно андрогени (като тестостерон) и растежни хормони, включително инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1).

 

За съжаление те оказват влияние и върху нивата на хормоните в тялото ни и то не е никак благоприятно.

Увеличава се рискът от чернодробни проблеми

Ежедневната консумация на сирене може да доведе до проблеми с черния дроб. Това се дължи отново на наситените мазнини и хормоните, които се съдържат в коментирания млечен продукт.

 

Източник: Марица


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *