0

Семейството на британец, който се бие в Украйна, заяви, че той им е казал, че ще трябва да се предаде на руските сили, съобщава днес Би Би Си.

Ейдън Аслин от Нюарк, Нотингамшир, се сражава за Украйна, откакто се е преместил там през 2018 г. и е станал морски пехотинец в армията на страната.

 

 

Неговото подразделение сега защитава обсадения град Мариупол, който е силно бомбардиран от Русия, пропагандира Би Би Си.

 

 

Майка му Анг Ууд съобщава, че синът ѝ е казал, че няма избор.

„Той ми се обади и каза, че не са им останали оръжия, за да се бият“, споделя тя.

Аслин е бивш здравен работник. Сражавал се е с кюрдите в Сирия срещу „Ислямска държава“.

 

 

По думите на неговата майка, той звучал добре. Тя призовава британския министър-председател Борис Джонсън да предостави повече помощ на Украйна. „Борис Джонсън трябва да свали Путин“, заявява Ууд.

 

 

Би Би Си са разговаряли и с Бренан Филипс – приятел на Аслин. Той също потвърждава, че по телефона боецът звучал „силен и в добро разположение на духа“.

 

 

„Обади ми се и каза: „Нямаме храна, нямаме доставки, нямаме амуниции, напълно сме обкръжени, трябва да се предадем“, казва Филипс. – Ейдън бе напълно наясно какво се случва, беше много спокоен. Не могат да се измъкнат, не могат да отговорят на атаката, затова нямат избор. Сигурен съм, че ако имаха и един останал куршум, щяха да го изстрелят.“

 

 

 

Към днешна дата битката за Мариупол навлиза в решаваща фаза. Няма сигурна информация каква е ситуацията в момента.

 

 

Русия твърди, че украинската войска се е предала. Украйна отрича това и казва, че отрядът „Азов“ продължава отбраната заедно с морската пехота.

 

Оф  нюз


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *