0

Това стана ясно след заседание на МС

 

 

Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори, в които ясно е предвидено, че плащания се извършват или в евро, или в долари.”.

 

 

Това заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова в отговор на въпроса ще плащаме ли за доставките на газ в рубли, каквото е искането на Русия, предава NOVA.

Обсъдихме какви допълнителни мерки могат да се предприемат при евентуално спиране на доставките, за което обаче към този момент няма очакване, защото България се захранва с газ по различен път. Малко вероятно е да има такива последици за нашата територия”, подчерта тя.

 

 

 

По думите й алтернативните доставки могат да бъдат приети по газовата връзка с Гърция. „Както знаете от там има голям капацитет за усвояване на азерски газ. Освен това през връзката ни с Турция също могат да се подадат допълнителни количества към българската газова мрежа, от други държави, които не са Русия”, посочи тя.

 

 

 

И допълни: „Текат преговори с Турция по свързването на газовите ни системи”.

 

 

 

Бориславова беше категорична, че правителството е в постоянна връзка с азерската страна за текущото изграждане на газовата връзка, по която ще минават количествата, които държавата ни има право да получи, но предишният кабинет, по необясними причини, е отказало да получава.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *